perjantai 6. huhtikuuta 2012

NYEPI in Bali 23.3


Nyepi on Balilainen uusi vuosi, jota kutsutaan hiljaisuuden päiväksi. Balin hindut pitävät päivää rentoutumisen päivänä ja se tarkoittaa sitä, että kaikki toiminta saarella pysähtyy tämän päivän aikana. Esimerkiksi kaupat, ravintolat ja toimistot ovat kiinni tämän päivän aikana. Jopa lentokenttä on suljettu! Kukaan ei saa liikkua ulkona, edes turistit eivät saa poiketa tästä säännöstä. Vain sairaalat ovat auki hätätapauksia varten ja ambulanssit saavat liikkua liikenteessä. Ainoastaan poliisi valvoo, että kukaan ei riko näitä sääntöjä. He ovat pukeutuneet perinteiseen musta- valkoiseen saronkiin ja varmistavat, että kukaan ei liiku ulkona tai yksikään valo ei loista ulos kaduille yön aikana.

Nyepi päivä on ns. varattu itselle – tulisi vaalia ihmisyyttä, rakkautta, kärsivällisyyttä, ystävällisyyttä ja muita hyviä asioita. Päivän odotetaan olevan puhdas ja aloittavan uuden paremman vuoden. Balin hindut paastoavat tämän 24 tunnin aikana eivätkä he käytä valoja, viihdykkeitä tai matkusta mihinkään. Kaikki tämä hiljaisuus johtuu siitä, että he uskovat pahojen demonien ylittävän saaren päivän aikana. Kun kaikki pysyvät kodeissaan ja koko saari on hiljainen ja pimeä, demonit luulevat, että saarella ei ole ketään ja suunnistavat johonkin muualle. Kun demoneita ei näy, se tarkoittaa hyvää onnea ja rauhaa Balilaiselle uudelle vuodelle.

Tässä taas yksi kummallisuus. En voi uskoa, että Bali on ainut paikka maailmassa, joka saa sulkea lentokenttänsä yhden päivän ajaksi. Demonien hyökkäys…sssh!



Kate

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti