perjantai 6. huhtikuuta 2012

Ogo Ogojen ilta ja NYEPI in Nusa Lembongan 22.-23.3


Itse vietin balilaisen uuden vuoden Nusa Lembonganin saarella, joka kuuluu siis Balille. Saarelle pääsee Balin itärannikolta Sanurista ja itse saari sijaitsee kaakossa Balilta katsottuna. Vietin Sanurissa kaksi yötä ennen kuin lähdin Lembonganille. Tarkoitukseni oli viettää vain yksi yö, koska Sanurissa ei ole juurikaan mitään erikoista, vain 4 km pituinen ranta ja eläkeläisiä… :D Mutta missasin veneen, jolla mun oli tarkoitus mennä saarelle…ensimmäinen missaus koko reissun aikana! Eikä se oikeasti ollut oma vikani! Toimiston mummu luuli, että olen menossa Kutalle vaikka sanoin hänelle minne olen menossa (kielimuuri, taas) ja tuli jossain vaiheessa kyselemään, että meninhän Kutalle. Kun sitten vastasin, että ’en, menen Lembonganille’, alkoi toimiston mummu nauraa ja hohotti, että se vene meni jo! Ha-ha-hauskaa. Olin varmasti aika huvittavan näköinen, kun yritin epätoivoisena juosta rinkkani kanssa polttavassa kuumuudessa rannalle katsomaan, jos vielä ehtisin veneeseen. En ehtinyt. No ei se oikeastaan haitannut, sain kivan polkupyöräilypäivän Sanurissa Katin kanssa vielä ennen kuin kaima karkasi Australiaan! :)

Paikalliset valmistautuivat Nyepiin viettämällä Melasti nimistä juhlaa.





Lemboganille mennessä tapasin saksalaisen tytön, jonka kanssa jaoin Nyepi kokemuksen. En osannut odottaa paikallisilta sellaisia tunnekuohuja mitä näimme…Pikku pojat, nuoret ja miehet, jotka kantoivat noin kolmen tunnin ajan Ogo Ogoja Nyepi:tä edeltävänä iltana olivat kaikki kuin jonkin huumeen vaikutuksen alaisena. He huusivat, lauloivat ja hyppivät painavat Ogo Ogo –hahmot harteillaan ja loppuajasta olivat erittäin väsyneen näköisiä. Tyttöjen tehtävä oli kantaa tulia, laulaa ja huutaa…aikamoista menoa, mutta todella mielenkiintoista. Ogo Ogoja eli pahoja demoneita tehdään noin kolme kuukautta ja niitä kannetaan ympäri kylää kolme tuntia. Tämän jälkeen ne poltetaan, jotta saadaan pahat henget pois kylästä.

Ogo Ogot
Ennen Ogo Ogojen kantamista paikalliset kokoontuivat temppelille valkoisiin pukeutuneena.



Seuraavana päivänä oli sitten se itse Nyepi, jonka aikana ei saa liikkua kotoa ulos (turistit hoteilleista) eikä mikään ole auki. Miehet saavat kyllä liikkua päivän aikana kaduilla, mutta rajoitetusti. Itse vietin päivän rentoutuen uima-altaalla... ;) Oli aika kiva kokemus, kun ei tarvinnut oikeasti tehdä yhtään mitään. Sai luvan kanssa laiskotella, ha. Illalla, kun ei ollut sähköjä saimme kynttilöitä huoneisiin ja luin kirjaa taskulampun valossa. Aika mökkitunnelma.

Ensimmäisten öiden majapaikka, aika jees sanoisin.


Kate

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti